Emre'nin Bloğu

blog_logo

Çocukların Gece Ağlayarak Uyanması

çocukların gece ağlayarak uyanması

Çocukların Gece Ağlayarak Uyanması

Bu sorunu çözebilmek için internette okumadığım yazı, bakmadığım site kalmadı desem yeridir. Bu yazıyı yazarken büyük oğlumun 5 yaşına girmesine iki ay kaldı ve gece ağlayarak uyanma sorunu 4 yaşına kadar devam etti. İnternette yazılan her şeyi uyguladık fakat maalesef herhangi olumlu bir sonuç alamadık. Bu nedenle ben de bir yerden sonra artık deneme yanılma yöntemini kullanarak çözüm aramaya başladım. 

Bazen çozümü çok uzaklarda veya hiç alakası olmayan önerilerde arıyoruz. Halbuki bizim için hemen hemen her gece ağlayarak uyanan oğlumuz için yapmamız gerekenler çok basitmiş 

Kreşe başlamadan önceki dönemlerde uyku saati 10-11’i bulan oğlum, genelde istisnasız olarak uyuduktan 3-4 saat sonra ağlayarak uyanıyordu. Çocuktur, elbette ağlayacak diye yaklaşabilirsiniz duruma fakat üst üste uykusuz geçen günler, özellikle hem anne hem babanın çalıştığı ailelerde büyük rahatsızlıklara yol açabiliyor. Bir süre sonra yorgunluktan stresiniz yükseliyor, moraliniz bozuluyor ve duruma çaresizce çözüm bulamadığınız için gerçekten sinirleniyorsunuz.  

Sorduğumuz sorulara hiçbir şekilde cevap vermiyor çünkü ağlarken hala uyuyor. Aslında bu yazı için çocukların gece ağlayarak uyanması doğru bir başlık değil. Doğrusu ve mantıklı olan çocukların gece ağlaması ve uyanamaması olabilir. Çünkü oğlumuzdan cevap alamadığımız için sıkıntısını da dinleyemiyorduk. Dolayısı ile nokta atışı çözüm yerine, deneme yanılma sistemine geçtik.

Çocukların Gece Ağlayarak Uyanması Sorunu İçin Çözümler

Çok fazla çözüm yolu denedik. Ama yaptığımız hiçbir şey aşağıda yaptıklarımız gibi sonuç vermedi. 

İlk olarak yaptığımız, gece uyuduktan sonra ağlamasına yakın tuvalete kaldırmak. Zaten geç yatan bir insanım. Yani en erken uyku saatim 11’dir; o da çok çok yorgunsam. Onun dışında sürekli gece yarısından sonra uyuduğum için, benim uyuduğum saat, oğlumun ağlamaya başladığı saate çok yakın oluyor. Bunu denediğimiz ilk gün, yeni çıkan iki parçalı lazımlıkların hazne bölmesini alıp, yatağının yanına koydum. Uyumaya giderken çiş tuttum. 

O gün sabaha kadar uyuduğumu ve saat 5’te dinç bir şekilde, uykumu almış olarak uyandığımı hatırlıyorum. Hatta uyandığımda çok şaşırmıştım çünkü oğlum ağlamadı. Burada ağlayarak uyanma sebebini çözdük. 

Şimdi diyeceksiniz ki bu kadar basit bir çözüm için neden bu kadar beklediniz veya daha önce neden denemediniz. Biz yalnızız. Ailelerimizden uzakta yaşıyoruz. O yüzden genç ebeveynler olarak oğlumuzun gece sürekli ağladığını söylediğimizde herhangi bir destek görmedik. Daha önce de çocuk büyüttüğümüz için bu rutine girmemiz biraz uzun sürdü. 

Amma velakin, yine bu şekilde tuvalet kaldırdıktan sonra, gecenin bir saati tekrar aynı şekilde sanki çözüm bulmamışız gibi ağladığını görünce, nedenin sadece tuvaletinin gelmesi olmadığını anladık. 

Çocukların Gece Ağlamasının Birden Fazla Nedeni Olabilir

Tam çözüm bulduk diye sevinirken, tekrar bu durumla karşı karşıya kaldığımızda biraz moral bozukluğu yaşadık. Sonuçta ağlama nedenlerinden biri bulmuştuk. İşe yardığını da teyit ettik. Sıra şimdi ikinci nedendeydi. 

Oğlumuzun gece ağlayarak uyandığı günün akşamı çok geç saatte gaz yapabilecek yiyecekler ve içecekler tükettiği aklımıza geldi. Karnının ağrıyabileceğini tahmin ettik. İnternette şimdi aratsanız bile, bebeklerin gaz sancısının 3-4 aydan sonra ortadan kalkacağı yazar. Biz bunun aksini gördük

Bu seferki çözüm fikrimiz karnına masaj yaparak bağırsaklarının rahatlamasını  sağlamaktı. Yavaş yavaş karnını ovmaya başlayınca rahatladığını gördük. Bu sırada karnından çıkan gurultu sesi, gece sessizliğinde odada yankı yapıyordu resmen. 

Aşağı yukarı 5-6 dakika boyunca aralıksız olarak masaj yaptıktan sonra, yine internetten bulduğum bir hareketi gazı çıkarabilmesi için  oğluma yaptırdım. Bu harekette amaç, çocuğun bileklerinden tutup, dizlerini yukarı kıracak şekilde yukarı aşağı hareketler yaparak bağırsaklarına hafif baskı yapıp, gazın dışarı çıkmasını sağlamak. 

Bebeklerde bu hareket şu şekilde yapılıyor: 

Bunu yaptıktan kısa bir süre sonra oğlumuzun rahatladığını ve uykusuna devam ettiğini tecrübe ettik. Yani sizin de çocuğunuz gece ağlayarak uyanıyor ise, iki çözüm önerimiz var. Bunlardan birincisi, uyduktan sonra gece ağlamasına fırsat vermeden tuvalete kaldırmanız. İkincisi ise, karın ağrısına veya gaz sancısına yardımcı olmak için önce alt karın ve bağırsak bölgesine yavaş ve hafif bir şekilde masaj yapmak ve akabinde de yukarıda gösterdiğim diz bükme hareketi için çocuğunuza yardımcı olmak. 

Uyguladığımız ve Başarısız Olan Çözüm Önerileri

“Çocuğunuzun uyku eksikliği var. Bu nedenle çok yorgun olduğu için gece uykusu dinlenmesine yetmiyor ve ne yapacağını bilmeyip ağlamaya başlıyor.”

Buna ben katılmıyorum çünkü her gün olmasa bile, özellikle belirli yaş aralıklarında oğlumuz öğlenleri 2-3 saat uyuyordu. Uyumasına rağmen gece ağlayarak uyanma problemi sürekli devam etti. Bu nedenle oğlumuzu daha fazla dinlendirme gibi bir çözüm yolumuz yoktu. 

“Bir uzvu ağrıdığı için gece ağlayarak uyanabilir. Kolu, bacağı ve belki de dişleri. Büyüme ağrıları da bunlara dahil.”

Otomatikman eledik çünkü uzuv ağrısı, diş ağrısı, büyüme ağrısı gibi ağrılar için her gece ağlamaz diye düşündük. Çünkü uzvu ağrıyan bir çocuk gündüzleri düz duvara tırmanmaz. 

“Korktuğu için ağlayarak uyanıyor olabilir.” 

Çocuğumuzun yatağı bizim yatağımızın yanında. Korkmasını gerektirecek bir ortam yok. Bir de korku ağlaması daha ani oluyor. Yani bir anda bağırarak uyanıp ağlamaya başlıyorlar. Bir kaç defa tecrübe ettiğimiz için, korku ağlaması olmadığını kolaylıkla ayırt edebiliyorduk. 

“Gece terörü, 2 yaş sendromu gibi durumlar gece ağlayarak uyanmaları artırabilir.” 

Çocuğumuz 1.5 yaşındayken, 2 yaşına hazırlıklı olmamız istendi. Sebep? 2 yaş sendromu. Çok ağlayacak, her şeye itiraz edecek. Size kızacak, bağıracak gibi bir sürü şey söylendi. 2 yaşında bunların bazılarını gördük ama öyle bir anlatılıyor ki sanki dünya başımıza yıkılacak. Bebek sonuçta, karakteri ve psikolojisi yerine oturana kadar bazı problemler illa ortaya çıkacak. Çocuk 2 yaşına geldi, 3 yaş sendromuna hazır olun. 3 yaşını geçti, 4 yaş sendromu. Artık bu sendrom lafını duyunca eşimle gülmeye başlıyoruz. İsterseniz bana cahil deyin, bilgisiz deyin. Fakat ben böyle süslü laflara inanmıyorum. 

Sözün kısası, bu çözüm önerilerinin çoğu çok spesifik bir durumdan sonra ağlamaların tetiklediğini belirtiyor. Sürekli gece ağlamalarına herhangi bir çözüm önerisi değil. Çocuk korkuyorsa bu sadece belirli bir dönem olur. Her gece çocuk korkacak diye bir şey yok veya her gece çocuğun bacakları ağrıyacak, dişi ağrıyacak diye bir kaide yok. Bu nedenle sürekli olarak her gece ağlayarak uyanma sorununa nokta atışı bir çözüm önerisi gerekmektedir. 

Umarım siz de çözüm bulabilir ve gece ağlayarak uyanma sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Tecrübe etmiş biri olarak, özellikle fiziksel açıdan insanı çok yoran bir süreç. Fiziken yorulan vücutta bir süre sonra psikolojik problemler de ortaya çıkıyor. Bu nedenle sakin kalarak çözüm aramanız ve biraz da çocuğunuzun hareketlerini takip etmeniz sizin için daha yararlı olacaktır. 

Şimdiden bol şans!

Yazıyı Paylaş

Okumaya Devam

Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Yorum yapmak için tıkla!x