Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır?
- Arabalar
- Aralık 17, 2022
Her geçen gün insanoğlu için sürdürülebilir ve daha sağlıklı enerji kaynaklarını araştıran şirketler, otomobil sektöründe de sürekli olarak yenilik arayışı içinde. Özellikle son on yılda geliştirilen elektrikli araçlar, Avrupa Birliği sınırları içinde 2030 yılından itibaren zorunlu hale gelecek. Peki hayatımıza girecek bu elektrikli arabalar nasıl çalışır?

Elektrikli arabalar, bir şarj noktasına takılarak ve şebekeden elektrik alarak çalışır. Elektriği, tekerlekleri döndüren bir elektrik motoruna güç veren şarj edilebilir pillerde depolarlar. Elektrikli otomobiller, geleneksel yakıtlı motorları olan araçlardan daha çabuk hızlanır ve bu nedenle sürüşü içten yanmalı motorlara sahip olan araçlara kıyasla daha yumuşaktır.
Şarj doldurma nasıl çalışır?
Elektrikli bir aracı halka açık bir şarj istasyonuna veya ev tipi bir şarj cihazına takarak şarj edebilirsiniz. Günümüzde elektrikli araçların diğer ülkelere kıyasla oldukça fazla kullanıldığı İngiltere’de, halkın kullanımına açık binlerce şarj istasyonu bulunmaktadır. Bununla birlikte, evde şarj imkanından da yararlanmak için elektrikli araç sunan şirketler portatif şarj doldurma istasyonları sunmaktadır. Burada amaç şarj için daha az para harcamak ve aylık elektrik faturasından daha fazla tasarruf etmektir.
Elektrikli arabalar ve menzilleri
Tam şarjla ne kadar uzağa gidebileceğiniz araca göre değişmektedir. Her modelin farklı menzili, pil boyutu ve verimliliği vardır. Sizin için mükemmel elektrikli otomobil, normal seyahatlerinizde yarı yolda durup şarj etmek zorunda kalmadan kullanabileceğiniz otomobil olacaktır.
Elektrikli araba modelleri
Piyasada her geçen gün daha fazla elektrikli araç modeli üretilmektedir. Bazıları tamamen elektrikle çalışmakta ve bunlara saf elektrikli araçlar denir. Bazıları benzin veya dizel ile de çalıştırılabilir ki bunların adına da hibrit elektrikli araçlar denir.
- Plug-in elektrikli arabalar
Eğer bir elektrikli araba “plug-in” sistemine sahipse, bu, arabanın tamamen elektrikle çalıştığı ve şarj etmek için fişe takıldığında tüm gücünü aldığı anlamına gelmektedir. Bu tip arabalar çalışmak için benzin veya dizele ihtiyaç duymaz, bu nedenle geleneksel otomobiller gibi herhangi bir emisyon üretmez.
- Plug-in hibrit elektrikli arabalar
Bu arabalar çoğunlukla elektrikle çalışır ancak aynı zamanda geleneksel bir yakıt motoruna sahiptir, böylece şarjları biterse benzin veya dizel de kullanılabilmektedir. Yakıtla çalışırken bu arabalar emisyon üretmektedir ama elektriğe geçiş yapıldığında herhangi bir emisyon üretimi kalmaz. Plug-in hibritler, pillerini yeniden şarj etmek için bir elektrik kaynağına takılabilir. - Hibrit-elektrik araçlar
Bunlar, esas olarak benzin veya dizel gibi yakıtla çalışır fakat aynı zamanda rejeneratif frenleme yoluyla şarj edilen bir elektrik aküsüne de sahiptir. Bir düğmeye dokunarak yakıt motorunu kullanma ile elektrik modunu kullanma arasında geçiş yapmanıza olanak sağlar. Bu arabalar bir elektrik kaynağına bağlanamaz ve enerji için sürekli olarak benzin veya dizel kullanır.
Elektrikli araba motorunun iç kısımları nelerdir?
Bir elektrikli araba motoru, içten yanmalı motora sahip bir arabadan %90 daha az hareketli parçaya sahiptir. İşte bir elektrikli arabayı hareket ettiren parçaların bir dökümü:
- Elektrik motoru
Tekerlekleri döndürmek için güç sağlar. Doğru Akım (DC – Direct Current) veya Alternatif Akım (Alternative Current) tipi olabilir fakat AC motorlar daha yaygındır. - İnvertör
DC formundaki elektrik akımını AC’ye dönüştürür - Aktarma organları
Elektrikli motordan tekerleklere güç gönderen tek vitesli bir şanzımana sahiptir. - Piller
Bir elektrikli arabayı çalıştırmak için gereken elektriği depolayan kısımdır. Pilin kW değeri ne kadar yüksek olursa menzil de o kadar yüksek olur.
Elektrikli arabaların kapasiteleri ve kWh açıklaması
Kilowatt (kW) bir güç birimidir ve bir cihazın çalışması için ne kadar enerjiye ihtiyaç duyduğunu belirtir. Bir kilowatt-saat(kWh) bir enerji birimidir ve ne kadar enerji kullanıldığını gösterir. Örneğin, 100 watt’lık bir ampul saatte 0,1 kilowatt kullanır. Ortalama bir ev yılda 3.100 kWh enerji tüketmektedir. Bir elektrikli otomobil yılda ortalama 2.000 kWh enerji tüketmektedir.
Elektrikli arabalar nasıl şarj edilir?
Elektrikli bir aracı ister prize takarak ister şarj ünitesine takarak şarj edebilirsiniz. Genelde üç tip şarj cihazı kullanılmaktadır:
- İki pimli fiş
Ev tipi herhangi bir 220 voltluk prize bağlayabileceğiniz standart fiş. - Soketli
Tip 1 veya Tip 2 kablo bağlayabileceğiniz bir şarj noktası. - Kabloyla bağlı
Tip 1 veya Tip 2 konektöre bağlı bir kablo bulunan şarj noktası.
Elektrikli bir arabayı şarj etmek ne kadar sürer?
Şarj istanyonlarında ve genel olarak araçlarda izin verilen üç tip şarj hızı bulunmaktadır.
- Yavaş
Standart olarak 3kW’a kadar derecelendirilmiştir. Genellikle bir gecede veya işyerinde şarj etmek için kullanılır. Şarj süresi: 8-10 saattir. - Hızlı
Standart olarak 7Kw veya 22kW değerindedir. Otoparklara, süpermarketlere, eğlence merkezlerine ve yol dışı park yeri olan evlere kurulabilir. Şarj süresi: 3-4 saattir. - Çok Hızlı
Standart olarak 43 kW olarak derecelendirilmiştir. Yalnızca hızlı şarj özelliğine sahip elektrikli arabalarla uyumludur. Şarj süresi: 30-60 dakikadır.
Değişen mevsimlerde şarj
Hava durumu, elektrikli arabaların ne kadar enerji tüketeceğini doğrudan etkilemektedir. Elektrikli arabaların menzili yazın artmakta, kışın ise kısalmaktadır.
Bir tam şarjla ne kadar uzağa seyahat edebilirsiniz?
Elektrikli arabaların mesafe aralığı pil boyutuna (kWh) bağlıdır. Bir elektrikli arabanın pili kWh olarak ne kadar yüksekse, o kadar fazla güçlü olduğu anlamına gelir ve o kadar da mesafe kat etmesi demektir. İşte bazı elektrikli arabaların bir tam şarjı ile ne kadar ileri gidebileceğine dair örnekler:
- Volkswagen e-Golf
Menzil: 200 km. - Hyundai Kona Electric
Menzil: 643 km - Jaguar I-Pace
Menzil: 560 km - Tesla Model S
Menzil: 575 km
Yazıyı Paylaş
Okumaya Devam





