Nazi Generalleri: Wilhelm Keitel
- Tarih
- Ocak 12, 2023
Wilhelm Bodewin Johann Gustav Keitel adıyla 22 Eylül 1882’de Brunswick, Almanya’da dünyaya geldi. Babası Carl Keitel, annesi ise Apollonia Vissering idi. Wilhelm Keitel, askerliğe olan ilgisi nedeniyle genç yaşlarından itibaren askeri okul eğitimi almaya başladı.

Gençlik yılları
Göttingen’de aldığı eğitimden sonra 1901 yılında askeri kariyerine başadı ve Fahnenjunker (harp okulu öğrencisi) olduktan sonra Aşağı-Saxon Bölgesi 6. Topçu Alayı’na katıldı. 1909 yılında zengin ve geniş toprakların sahibi olan birinin kızı Lisa Fontaine ile evlendi. Birlikte altı çocuk sahibi oldular fakat bir tanesi bebekken dünyaya gözlerini yumdu. Wilhelm Keitel, 1. Dünya Savaşı sırasında batı cephesinde bulunan 46. Topçu Alayı’nda görev yaptı. 1914’ün Eylül ayında Flanders bölgesinde yapılan çatışmada sağ koluna isabet eden şarapnel ciddi bir şekilde yaralanmasına sebep oldu.
Wilhelm Keitel iyileştikten sonra 1915’in ilk günlerinde Großer Generalsstab’a (Almanya Genel Kurmay) atandı. 1. Dünya Savaşı bittikten sonra yeni kurulan Reichswehr’e (Ulusal Savunma) katıldı ve Polonya sınırı önünde Freikorps (Serbest Birlik) birliklerini organize etti. Keitel ayrıca ordunun daha üst kademelerinde de görev yaptı ve Hanover Süvari Okulu’nda öğretmenlik yaptı.
Wilhelm Keitel 1924’ün sonlarına doğru Reichswehrministerium’a (Savunma Bakanlığı) transfer edildi. Versay Antlaşması sonunda sınırlandırılan Almanya Genel Kurmayı’ndaki Truppenamt (alay) bölümünü kontrol etmeye başladı. Kısa bir süre sonra terfi ettirilerek operasyon bölümü komutanlığına getirildi ve Naziler’in 1933’teki Almanya hakimiyetine kadar bu bölümün komutasına devam etti. 1935’te yeni organize olan Nazi Almanyası’nda, Werner von Fritsch tarafından referans verilerek yeni kurulan Wehrmacht (Silahlı Kuvvetler) komutanı oldu.
2. Dünya Savaşı
Wilhelm Keitel 1937 yılında generallik rütbesine yükseldi ve bir sonraki yılda da (Reichskriegsministerium) Savaş Bakanlığı’nın yerine getirilen Almanya Yüksek Komuta Kademesi’nin lideri oldu. 1940 yılında Fransa savaşları sırasında bir askerin ulaşabileceği en yüksek rütbe olan Generalfeldmarschall (Mareşal) rütbesine Adolf Hitler’in diğer sayılı generalleriyle birlikte çıkarıldı.
2. Dünya Savaşı ve Fransa savaşları sırasında gösterdiği tedirginlikleriyle çok çekingen ve zayıf olduğunu kanıtlayan Wilhelm Keitel, ayrıca Barbarossa Operasyonu için de olumsuz düşüncelerini söylemekten çekinmedi. Fransa savaşları ve Barbarossa’dan sonra Hitler’in yanına iki kere giderek istifasını verdi fakat Hitler ikisini de geri çevirdi. 1942’de ise Keitel, Caucasus’da savaşan ve kanlı çatışmalara girişen ordunun lideri Mareşal Wilhelm List’in emirlerini eleştirmek için tekrar Hitler’in karşısına çıktı. Bu Keitel’in son eleştirisi oldu ve bir daha Hitler’in veya herhangi başka bir generalinin hareketlerine hiçbir şekilde karşılık vermedi. Bu hareketlerinden sonra generaller arasında kendisine “Lakaitel” (başını sallayan eşek anlamına gelen bir lakap) lakabı takıldı. Avrupa’daki bütün Sovyet subayların öldürülmesini onaylayan Comissar Emri’ni imzalayanlar arasına katıldı ve Heinrich Himmler‘in işlediği ırk suçlarını ve işgal edilen Rus bölgelerindeki terörizmi hiç soruşturmadı. Ayrıca Normandiya’da yakalanan ve Sovyetler Birliği desteğiyle çalışan Fransız pilotların savaş esiri muamelesi görmesi yerine idam edilmesini onayladı. Nazi hükümetine karşı yapılan 20 Temmuz 1944 Darbesi’ni engelleyenler arasında Wilhelm Keitel de vardı.
1945’in Nisan ve Mayıs aylarında yapılan Berlin Savaşları sırasında Keitel, birçok generale Berlin’i rahatlatmak için Sovyet kuvvetlerine acil saldırılması yönünde acele ettirdi. Fakat savaşın son günlerinde hiçbir general ve komuta ettiği birlik başkenti koruyacak kapasitede değildi. Ne Gotthard Heinrici’nin Vistula Ordu Grubu, ne Felix Steiner’ın Steiner Ordu Müfrezesi, ne Walther Wenck’in 12. Ordusu, ne de Theodor Busse’nin 9. Ordusu…
Alman diktatör Adolf Hitler’in 30 Nisan’da, Joseph Goebbels’in de 1 Mayıs’ta intihar etmesinden sonra Wilhelm Keitel kısa süreli hayat bulan ve Hitler’den sonra Almanya Cumhurbaşkanı olan Karl Dönitz’in kontrolü altında Flensburg hükümetinin lideri oldu.
8 Mayıs 1945’te Dönitz, Keitel’e, Nazi Almanyası’nın kayıtsız şartsız teslim belgelerini imzalaması için yetki verdi. Bir sonraki gün Alfred Jodl, Fransa’nın Rheims şehrinde savaşa son noktayı koyan belgeleri imzaladı.
Wilhelm Keitel Nürnberg Mahkemeleri’nde
Teslim olduktan 4 gün sonra tutuklandı ve Nürnberg Mahkemeleri için hazırlanmaya başladı. Kısa bir süre sonra da Uluslararası Askeri Mahkeme’ye çıkarıldı. Keitel’e dört ayrı itham yapıldı. Dünya barışını bozmak için yapılan komploya ve plana katılmak, dünya barışını bozmak için plan yapmak, nefret suçuna başlamak ve yaymak, savaş suçları ve insanlığa karşı yapılan suçlar.
Uluslararası Askeri Mahkeme, Keitel’in yaptığı “liderlik prensipleri altında verilen emirleri yerine getirme” (Führerprinzip) savunmasını reddetti ve 4 ithamdan da suçlu buldu. Asker olduğu için asılmak yerine kurşuna dizilme talebinde bulundu fakat Müttefik yetkililer bunu da reddetti. Keitel’in son sözleri “Yüce Tanrı’m, senden Alman halkı için merhamet göstermeni diliyorum. Benden önce 2 milyon Alman askeri anavatan için hayatını feda etti. Ben onları (çocuklarımı) takip ediyorum. Her şey Almanya için! (Alles für Deutschland)” oldu. Keitel’in boynuna asılan ipin yeterli uzunlukta olmaması boyunun hemen kırılmamasına neden oldu ve Keitel’in ölümü 24 dakika sürdü.
Yazıyı Paylaş
Okumaya Devam





